Praktisch

Hoe geraak ik er?

Naar het festival met de fiets, openbaar vervoer of met de auto.

Algemeen

Jaarthema wereldmarkt en Vredefeesten

Het jaarthema van de Vredefeesten is ‘Beweeg met ons mee’.

Meer dan ooit wil iedereen zich goed in z’n vel voelen. Een goede gezondheid en welzijn zijn dus essentieel. Beweging kan daarbij niet ontbreken.

En bewegen dat kan op de Vredefeesten. Gedanst zal er worden tot in de vroege uurtjes op de verschillende festivalsites, op de Ballonloop staat beweging uiteraard centraal en tijdens de Wereldmarkt verwerken verschillende organisaties en verenigingen het thema in hun stand.

Beweeg je met ons mee?

Weetje: Je draagt tijdens de Vredefeesten je steentje bij aan SDG 3 Goede gezondheid en Welzijn van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Fantastisch toch?

Dansen Vredefeesten

Wedstrijd voor inwoners

Altijd als Sint-Niklazenaar een ballonvlucht willen meemaken, die vertrekt tijdens de Vredefeesten vanop de Grote Markt? Waag dan je kans en neem deel aan de ballonwedstrijd voor inwoners.

De wedstrijd gaat van start op 1 augustus en loopt tot 18 augustus 16 uur. Je kan digitaal deelnemen door hieronder het online formulier in te vullen of je kan ook schriftelijk een wedstrijdkaart afhalen aan de infobalie van het stadhuis.

 

Vergeet zeker niet om het wedstrijdreglement na te lezen.

Veel succes!

Eten & drinken

Op de Vredefeesten is er een breed aanbod aan eten en drinken. Je vindt diverse eetkraampjes vooral ter hoogte van de Parklaan, Grote Markt en op de wereldmarkt (zone Castro en Heyman). Je hebt keuze uit de typische Belgische keuken, allerlei snacks, de wereldkeuken en zoveel meer.

Verfrissende drankjes zijn verkrijgbaar bij drankstalletjes verspreid over het festivalterrein. 

Gratis waterpunten

  • Waterbar op de hoek van de Castrodreef en het Hendrik Heymanplein
  • Watertap op de Grote Markt aan de Nieuwstraat
  • Waterzuil op de Parklaan aan de ingang van het stadspark
  • Waterzuil op het Stationsplein
  • Waterpunt aan Kasteel Walburg in het stadspark

Om de ecologische voetafdruk van het evenement zo beperkt mogelijk te houden zetten we in op herbruikbaar cateringmateriaal (borden, bestek, bekers, ...). Het systeem gaat als volgt: per consumptie betaal je een waarborg voor je bord/bestek/beker, bovenop de prijs van je eten/drinken. Die waarborg bedraagt minimum 1 euro tot maximum 3 euro. Nadat je genoten hebt van je hapje of drankje breng je je vuile bord/bestek/beker terug naar een inzamelpunt. Daar krijg je je waarborg via je bankkaart terugbetaald.

Inzamelpunten herbruikbaar cateringmateriaal

  • 3 inzamelpunten tussen Castrohof en Heymanplein
  • 1 inzamelpunt aan het podium Grote Markt
  • 1 inzamelpunt op de hoek Stationstraat - Houtbriel
  • 1 inzamelpunt aan de ingang van het park
Inzamelpunt

Brochure

Op verschillende plaatsen in de stad zijn grote infokiosken te vinden waar je een brochure van de Vredefeesten kan terugvinden.

Wil je graag de brochure al op eens op voorhand bekijken? Dan kan je deze hier binnenkort terugvinden.

Toegankelijkheid

De hele site is op grondniveau en dus toegankelijk voor mensen met een beperking. Er wordt rekening gehouden met de toegankelijkheid van graspleinen en andere festivalsites. Waar nodig worden er hellende vlakken gelegd. Losse kabels worden zoveel mogelijk afgedekt met kabelgoten. 

Op het Hendrik Heymanplein en in het stadspark zal een rolstoelpodium aanwezig zijn. Inter zal instaan voor de begeleiding van beide rolstoelpodia. Je kan hier op voorhand contact opnemen met Inter.

Er zijn verschillende toiletzones voorzien. Elke toiletzone bevat ook toiletten voor rolstoelgebruikers. Deze zijn te vinden op het Sint-Nicolaasplein, op het H. Heymanplein, op het Castrohof, op het Stationsplein en in het stadspark. 

Er zijn 3 parkings voorzien voor mensen met een handicap. Die vind je op de Parklaan, op het Hendrik Heymanplein (aan de hoek met de Mgr. Stillemanstraat), Regentiestraat, parking Zwijgershoek en de Hofstraat. We voorzien de nodige signalisatie. Om op die parkings te mogen staan, heb je een parkeerkaart voor personen met een handicap nodig. 

Ook voor fietsers zijn er verschillende parkings voorzien. Die vind je op de Parklaan, Castrohof, Parkstraat, Stationsplein/urbanplein, aan de Hofstraat en aan de Houtbriel. 

Ballonloop 2022
Plattegrond

Persaccreditatie

Als journalist kan je je via onderstaand formulier aanmelden voor een persaccreditatie. Je wordt per mail op de hoogte gebracht wanneer de accreditatie wordt toegekend en ontvangt nadien de praktische info en bandje.
 
Naam + voornaam
Adres
E-mail
GSM
Media/doel
Perskaart nummer
Laat dit veld leeg

Partners

Partner worden van de vredefeesten? Contacteer ons via evenementen@sint-niklaas.be. Samen bekijken we de verschillende mogelijkheden en werken een overeenkomst uit op maat van jouw bedrijf.

Wil je graag een bestaande formule? Neem dan een kijkje in het partnerdossier hieronder voorgesteld.

Onderaan vind je de partners van de Vredefeesten.

 

Partnerdossier 2024
Partnerdossier 2024
Partnerdossier 2024
Partnerdossier 2024
Partnerdossier 2024
Partnerdossier 2024
Partnerdossier 2024
Partnerdossier 2024

Veelgestelde vragen

Vind hier een antwoord op enkele van de meest gestelde vragen.

Algemeen

Wanneer vinden de Vredefeesten plaats ?

De Vredefeesten vinden elk jaar plaats tijdens het weekend van de eerste zaterdag van september. 

Wat zijn de openingsuren?

De Vredefeesten bestaan uit verschillende programma's zoals het ballonfestival, concerten, de wereldmarkt, de herdenkingsplechtigheid ... Het programma van deze onderdelen kan je terugvinden bij 'programma' in het menu.

We starten op vrijdag 1 september om 15.30 uur met de eerste optredens. Het laatste optreden op zondag 3 september is om 21.30 uur afgelopen. 

Kan ik de Vredefeesten thuis meevolgen?

Ja. Via https://www.sint-niklaas.be/actueel/webcam kan je live beelden zien van de Grote Markt. Op deze manier kan je de Vredefeesten op de markt meevolgen.

Krijg je geen beeld te zien? Aanvaard dan de cookies van de website.

Meer info over hoe we omgaan met privacy vind je op onze privacypagina.

Hoe ga ik makkelijk naar de Vredefeesten?

Alle informatie over hoe je de Vredefeesten kan bereiken vind je via onze pagina 'Bereiken'

Hier kan je kiezen tussen verschillende transportmiddelen: fiets, bus, trein en auto. 

De Vredefeesten zijn een autovrije zone. Maak gebruik van onze stadsrandparkings of kom met het openbaar vervoer. 

Fietsenstallingen vind je op de Parklaan, het Onze-Lieve-Vrouwplein, Stationsplein, het Castrohof en de Houtbriel. 

De festivalzones zijn te voet bereikbaar. De hele site is op grondniveau en dus toegankelijk voor mensen met een fysieke handicap. Er wordt rekening gehouden met de toegankelijkheid van graspleinen en andere festivalsites.

 

Zijn de Vredefeesten kindvriendelijk?

Ja! De Vredefeesten zijn er voor jong en oud. De felle kleuren van de ballonnen toveren een glimlach op het gezicht van elk kind. Ook staan er tal van concerten voor kinderen gepland. Van Kapitein Winokio tot Samson & Marie!

Daarnaast vind je over de hele festivalzone tal van randanimatie. Ook op de wereldmarkt kunnen kinderen zich amuseren met het rodedraadspel. Voor de durvers is er het urbanplein, waar je leert stunten met een BMX of skateboard! Ten slotte kunnen ze ook een bezoekje brengen aan de kermis!

Raadpleeg het programma voor een volledig overzicht van alle kindvriendelijke activiteiten, animaties, concerten en meer! 

Waar stijgen de ballonnen op?

De ballonnen stijgen op vanop de Grote Markt. De windrichting bepaalt in welke richting de ballonnen vliegen. Je zal ze kleurrijk zien verschijnen aan de Sint-Niklase hemel.

Stijgen de ballonnen op bij slecht weer?

Omdat de weersomstandigheden voor ballonvluchten ideaal moeten zijn om de veiligheid van de piloten, passagiers en bezoekers te verzekeren, weten we pas tamelijk laat of ze mogen vliegen. Hou de webcam in de gaten en volg de socialemediakanalen van de Vredefeesten. We houden jullie op de hoogte. Bekijk de webcam via sint-niklaas.be.

Waar vind ik de uren van de optredens en de concerten? 

Bekijk alle uren van optredens en concerten via onze pagina 'Line-up'. 

Je kan kiezen tussen de knoppen 'Tegels' en 'Line-up' voor een verschillende weergave. 

 

Moet ik tickets kopen?

De Vredefeesten zijn gratis. Om naar optredens op de Grote Markt, het H. Heymanplein, het Castrohof, Terrazza of het park te gaan moet je niet reserveren/geen tickets kopen. 

Wat is het parcours van de ballonloop?

De start van elk parcours vindt plaats op de Parklaan. 

Het parcours en praktische informatie over de ballonloop vind je hier of op de website van Ballonloop

Waar kan ik eten?

Op de Vredefeesten zijn er tal van eetgelegenheden. Op de wereldmarkt vind je gerechten van over de hele wereld! Ook rond de Grote Markt staan tal van eet- en drankkramen. Er zijn terraszones voorzien waar je je eten kan nuttigen. 

Hoe werkt het herbruikbaar cateringmateriaal?

Om de ecologische voetafdruk van het evenement zo beperkt mogelijk te houden zetten we in op herbruikbaar cateringmateriaal (borden, bestek, bekers, ...). Het systeem gaat als volgt: per consumptie betaal je een waarborg voor je bord/bestek/beker, bovenop de prijs van je eten/drinken. Die waarborg bedraagt minimum 1 euro tot maximum 3 euro. Nadat je genoten hebt van je hapje of drankje breng je je vuile bord/bestek/beker terug naar een inzamelpunt. Daar krijg je je waarborg via je bankkaart terugbetaald. 

De inzamelpunten vind je hier.

Is er gratis water beschikbaar?

Ja, er zijn enkele gratis waterpunten: 

  • Waterbar op de hoek van de Castrodreef en het Hendrik Heymanplein
  • Watertap op de Grote Markt aan de Nieuwstraat
  • Waterzuil op de Parklaan aan de ingang van het stadspark
  • Waterzuil op het Stationsplein
  • Waterpunt aan Kasteel Walburg in het stadspark

Welk betaalsysteem wordt er gehanteerd op de Vredefeesten?

Bij de standhouders van de wereldmarkt, de foodtrucks en de kermiskramen betaal je rechtstreeks aan de uitbater. 
De uitbater kiest zelf hoe hij deze betalingen ontvangt, maar in de meeste gevallen kan je kiezen voor cash, payconiq of via bankcontact, of een combinatie. 

Bij de concerten in het stadspark wordt er met drankjetons gewerkt. Die zijn verkrijgbaar aan de kassa, met cash of bankcontact. In die feestzone in het stadspark wordt niet met waarborg gewerkt.

Bij de concerten op de Grote Markt, het Hendrik Heymanplein en Castrohof betaal je met je bankkaart, net zoals de voorbije jaren. 
De waarborg van je beker of bord krijg je terug bij één van de zes inzamelpunten.

Zijn er zitplaatsen voorzien?

Ja, op de Grote Markt en op het Hendrik Heymanplein worden terraszones voorzien. Je kan ook steeds terecht op de terrassen van de horeca. 

Door wie worden de Vredefeesten georganiseerd?

De stad Sint-Niklaas staat in voor de coördinatie en de promotie van het stadsfestival. Er zijn echter heel wat onderdelen van de Vredefeesten die door verschillende organisatoren worden gecoördineerd. Zo staat de familie Sax en Rosseneu in voor de organisatie van het ballonfestival, zorgt Villa Pace vzw ervoor dat we kunnen genieten van de wereldmarkt en enkele concerten, Freezer & Friends zorgt voor de concerten in het stadspark.

Hoe kan ik contact opnemen met de organisatie?

Via het contactformulier op onze contactpagina kan je de organisatie bereiken.

Een medewerker van de stad bezorgt je vraag aan de juiste persoon. 

Waar kan ik meer informatie verkrijgen?

Alle informatie over de Vredefeesten is te vinden op deze website.

Zit je toch met een onbeantwoorde vraag?

Raadpleeg dan het infopunt Toerisme

Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas
toerisme@sint-niklaas.be
+32 (0)3 778 35 00

of verkrijg informatie aan de infokiosken op de festivalzone.

Is er gehoorbescherming voor kinderen én baby’s?

Nee, hoofdtelefoons dien je zelf mee te brengen. Ze zijn niet verkrijgbaar op het festival.

Mag ik met mijn hond naar de Vredefeesten komen?

Honden zijn niet toegelaten in de verschillende feestkernen tijdens optredens. Dit is niet van toepassing op assistentiehonden, blindengeleidehonden en politiehonden.

Is er wifi aanwezig?

De stad Sint-Niklaas beschikt over een gratis stadswifinetwerk. Je kan inloggen op het Stationsplein, in de Stationsstraat en op de Grote Markt.

Zijn de winkels open tijdens de Vredefeesten?

De winkels zijn open volgens hun reguliere openingstijden. Om te weten of een winkel open is, raadpleeg je best hun eigen website. 

Waar kan ik overnachten in de stad? 

Op de toeristische site van de stad kan je een overzicht terugvinden van de verschillende accomodaties. 

Ik ben journalist, waar kan ik een persaccreditatie aanvragen?

De persaccreditatie voor het ballonfestival en de concerten worden beheerd door het Perscentrum. Aanmelden voor een persaccreditatie kan hier

Mag ik mijn fototoestel meenemen? 

Dit is niet toegestaan op de concertterreinen. Kom je met groot en professioneel materiaal, dan dien je steeds de aanwijzingen van de organisatie op te volgen in het kader van eventuele fotorestricties.

Zijn er lockers aanwezig? 

In het treinstation van de NMBS zijn lockers aanwezig. Let wel, het station sluit 's nachts.

Huisregels

De huisregels zijn van kracht voor elke bezoeker binnen de festivalzones zoals omschreven in de politieverordening Vredefeesten 2024.

Enkele zaken voor jou opgesomd:

  1. Het evenement is gratis toegankelijk.
  2. Bij het niet opvolgen van onderstaande zaken, kan de toegang voor deze personen verboden of geweigerd worden:
  • die kennelijk onder invloed zijn van alcohol, drugs, verdovende middelen of ander opwekkend middel
  • die door manifest gedrag aantonen het inzicht te hebben de openbare orde te verstoren door bijv. het aanzetten tot slagen en verwonden, haat, woede, etc
  • bij wie is vastgesteld dat hij of zij in het bezit is van een wapen of een gevaarlijk voorwerp
  • iedere persoon die schade toebrengt aan personen/goederen/infrastructuur binnen de festivalterreinen kan strafrechtelijk vervolgd worden

3. Het is verboden om volgende voorwerpen binnen te brengen:

  • eigen dranken (flessen, glazen, plastiek, brikken en blikken)
  • kampeermateriaal (tenten, tafeltjes, bankjes, etc...)
  • wapens of gevaarlijk, snijdend of kneuzend voorwerp
  • parasols of paraplu’s met scherpe punt
  • professionele foto-, film-, video- en geluidsopnameapparatuur
  • alle zaken die door de Belgische wet als illegaal of verboden worden bepaald