Veel bezoekers op Vredefeesten 2015 vol muziek en sfeer

6 sep 15

De Sint-Niklase Vredefeesten bestaan 67 jaar en tonen in 2015 hun nieuw elan. Ook wanneer de weergoden de luchtballons - de publiekslievelingen bij uitstek - aan de grond houden, brengt het feestweekend de massa op de been, zelfs van ver buiten de stad en streek. De unieke mix van concerten, ballons, wereldmarkt, ballonloop en animatie allerhande in een uitbreide feestzone in het hart van de stad zijn een nieuw handelsmerk van de Vredefeesten geworden. Naar schatting 75.000 mensen brachten tijdens de feestelijke driedaagse een bezoek aan de stadskern van Sint-Niklaas.

Dagen van beleving

Drie dagen lang was er veel beweging in de stadskern. Het feeëriek verlichte Festival Paradiso breidde de festivalzone uit tot aan het station. Bezoekers namen uitgebreid de tijd om van het Stationsplein naar Castrohof en het Sint-Nicolaasplein te wandelen en alle activiteiten rustig te verkennen. Zaterdagavond was er veel lof voor het schitterend vuurwerk van vermaard vuurwerkmaker Christophe Byl met het stadhuis als decor.

 

De gezelligheid van de wereldmarkt

In de eetstraat op de wereldmarkt haalden koks uit de vier windstreken alles uit de kast om de bezoekers te verwennen met hun culinaire specialiteiten. Ook de infostanden en animatie die het inhoudelijk thema rond sociale bescherming concreet vorm gaven, konden op veel belangstelling rekenen.

 

Ballonloop is top

De derde editie van de ballonloop was een groot succes. Met 1.900 lopers voor de afstand van 5 en 10 km noteerden de organisatoren liefst 500 deelnemers meer dan vorig jaar. Ook de eerste ‘kidsrun’ kon op veel bijval rekenen, met zo’n 300 jonge lopers die in snel tempo de afstand van 1 km aflegden. Opvallend zijn ook de groepen deelnemers van éénzelfde bedrijf of instelling, zoals AZ Nikolaas en de brandweer. De nostalgische kermis Festival Paradiso op het Stationsplein kon het publiek eveneens bekoren.

 

Vijf podia vol muziek

Het stadsfestival Villa Pace vierde zijn tiende verjaardag in stijl. De muziekliefhebber had in 2015 de keuze uit vijf podia met gratis concerten in diverse genres. In totaal stonden er 44 namen op de affiche. De toppers op de Grote Markt, zoals Bart Peeters, K’S Choice en The Scabs, losten de verwachtingen perfect in. Voor het eerst kwamen ook de liefhebbers van de echte housemuziek aan hun trekken met ‘Krankenhaus’ op zaterdag in het stadspark. Het Sint-Nicolaasplein liep vol en de zaal van jeugdhuis Den Eglantier werd enkele keren afgesloten wegens volzet.

 

Natuur blijft de baas

Geen mooier moment tijdens de Vredefeesten dan wanneer de groene vlag boven het balloon office verschijnt. Met windsnelheden van meer dan tien knopen en regelmatige regenbuien was opstijgen voor de ballonpiloten deze Vredefeesten evenwel onmogelijk. Enkel zaterdagochtend was er een vlucht met een 30-tal ballons. Zowel op zaterdag- als zondagnamiddag konden de telegeleide minispecialevormballons het publiek opwarmen. Om het massaal opgekomen publiek zondagavond voor het wachten te belonen, werden op korte tijd acht specialevormballons recht gezet op de Grote Markt, waaronder de ballons uit Brazilië en Spanje.